Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Wat is het verschil tussen een ZZP’er en de eenmanszaak?

In de media spreekt men meestal over een zzp’er. Daarnaast wordt ook de eenmanszaak vaak genoemd. Zijn dit dezelfde ondernemers of is er een verschil? Tussen een ZZP’er en een eenmanszaak zit eigenlijk helemaal geen verschil. Als ZZP’er moet je je namelijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel als de rechtsvorm eenmanszaak. Door veel nieuws in de media omtrent dit onderwerp wordt er soms gedacht dat je je als ZZP’er in kan schrijven. Dit is echter niet het geval. 


Een ZZP’er (eenmanszaak) is dus zelfstandig. Dit houdt het volgende in:

 • Dat er voor meer dan één opdrachtgever wordt gewerkt en er wisselende inkomsten zijn
 • Dat er door de ondernemer bepaald wordt hoe, wanneer en waar het werk wordt verricht
 • Dat de ZZP’er het risico loopt (bijvoorbeeld financieel)

Goed om te weten voor een eenmanszaak (ZZP’er)

 • Zelfstandigenaftrek en startersaftrek
  Als eenmanszaak kun je gebruik maken van een aantal aftrekposten, dit betreft de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Een vereiste om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek (eerste 3 jaren) is dat jaarlijks tenminste 1225 uur (gemiddeld 24 uur per week) in de onderneming wordt gestoken. Voor de ZZP’ers gelden dus dezelfde belastingregels als voor de eenmanszaak. Het is immers dezelfde rechtsvorm. 
   
 • VAR 
  Het kan zijn dat een opdrachtgever vraagt om een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Deze kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Dit lijkt een simpel formulier, maar er zitten een aantal “strikvragen” in. Heb je hierbij hulp nodig, dan bieden wij graag de helpende hand. Maak gerust een afspraak of neem contact met ons op. 
   
 • Hoe zit het met personeel?
  Uiteraard kunt u andere zzp’ers (eenmanszaken) inhuren voor gedane werkzaamheden/diensten. Ook kan de eenmanszaak een uitzendkracht inhuren. Een eenmanszaak kan ook personeel aannemen, hiervoor gelden dezelfde belastingregels als bij andere rechtsvormen