Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Skiën tijdens een zakenbezoek. Zakelijk of privé?

Een auto van de zaak of een privé auto kan verschillende fiscale gevolgen hebben. Bent u ondernemer en rijdt u in een auto die op naam van de zaak staat, dan krijgt u te maken met de bijtelling. Wilt u deze bijtelling ontlopen, dan mag u niet meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto rijden. Rijdt u in uw privé auto, dan mag u voor iedere zakelijke kilometer € 0,19 ten laste van de winst brengen. Maar hoe zit het nu wanneer een autorit zowel een zakelijk als een privékarakter heeft.


Voorbeeld

Een directeur heeft zijn auto van de zaak gebruikt voor een rit naar Oostenrijk. De reis had twee doelen. Er werd een zakenrelatie bezocht maar hij had er ook een skivakantie van een week aan gekoppeld met zijn gezin. De rit is door de inspecteur van de belastingdienst als privé aangemerkt. Alleen al door deze rit werd er meer dan 500 km gereden, daarom is er dus sprake van de bijtelling.

De rechter onderzoekt wat het hoofddoel van de rit is. Is dit zakelijk, dan zijn alleen de omrijkilometers in verband met het privédoel aan te merken als privé. Is het hoofddoel privé dan geldt het omgekeerde. In deze situatie was de rechter van mening dat er niet gezegd kon worden wat het hoofddoel van deze rit is. 

Is er geen hoofddoel aanwezig, dan zijn volgens de rechter de kilometers alleen zakelijk , als deze door iemand met dezelfde omstandigheden niet of niet in die omvang zouden zijn gemaakt. Op basis hiervan moest de rit als privé worden gezien. In deze situatie geldt dus de bijtelling!

Wat u zich het beste kunt afvragen is: wat is het hoofddoel van de rit? Is dit een combinatie van zakelijk en privé, dan moet worden gekeken of een vergelijkbaar persoon ook dergelijke ritten maakt. Zo lijkt een rit naar een niet-toeristisch gebied zonder het gezin al snel een zakelijke rit.

Of een rit hoofdzakelijk privé of zakelijk is, is lastig vast te stellen. Pas dus op met gecombineerde ritten. Wilt u dus onder de 500 privé kilometers blijven, gebruik dan voor ritten met zowel een privé of zakelijk karakter uw privéauto of het openbaar vervoer.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.