Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Opschorting Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

Regelmatig komen er zaken aan het licht waarin een relatie tussen opdrachtgever en ZZP’er in wezen een dienstbetrekking is. Op deze manier vermijden werkgevers de plichten die ze hebben naar werknemers toe. Een handhavingsbeleid hiervoor is opnieuw opgeschort.


De flexibele arbeidsmarkt heeft een keerzijde, die het voor kwaadwillende opdrachtgevers mogelijk maakt om te profiteren van een vrijblijvende werkrelatie. De werkgever plukt zo wel de voordelen van een vaste werknemer, maar vermijdt lastige premies, hoeft niet door te betalen bij ziekte en kan de samenwerking zonder verdere verplichtingen op elk moment beëindigen.

Een van de mogelijke oplossingen voor deze schijnzelfstandigheid is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Het invoeren van dit handhavingsbeleid blijkt echter lastiger dan gedacht. Waar de Wet DBA eerst vanaf 1 januari 2018 van kracht zou zijn, heeft de Belastingdienst recentelijk bekendgemaakt dat het huidige beleid in ieder geval nog tot 1 juli 2018 zal gelden.

Over deze tijd hoeven eerlijke opdrachtgevers dus in ieder geval geen naheffingen, correctieverplichtingen of boetes te verwachten. Alleen in het geval van evident misbruik en fraude zegt de overheid te zullen optreden. Op Prinsjesdag zal meer bekend worden over de implementatie van de Wet DBA.