Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Ook de fiscus houdt marktplaats in de gaten!

Een populaire plek om spullen te kopen én verkopen. Niet alleen meer gebruikte artikelen, maar ook nieuwe producten worden inmiddels via Marktplaats aangeboden door ondernemers. In hoeverre houdt de fiscus dit in de gaten? 


Belastingvrij voor particulieren
Particulieren kunnen de inhoud van de garage of zolder gewoon verkopen zonder dat hier belasting over verschuldigd is. Als particulier hoeft u zich dus nog geen zorgen te maken en kunt u belastingvrij verkopen via het online medium. 

Meer verkopen dan de spullen op zolder
Wanneer u erg veel op Marktplaats en soortgelijke websites verkoopt, dan wordt het wel iets anders. Als u namelijk erg verhandelt via Marktplaats, dan kan dit worden gezien als resultaat. Hiervoor kan belasting worden geheven. Naast de inkomstenbelasting zal er ook rekening moeten worden gehouden met de btw.

De fiscus heeft het recht om bij ondernemers (zoals Marktplaats zelf) informatie in te winnen en vragen te stellen over haar gebruikers. Het is strafbaar wanneer hier niet aan wordt meegewerkt. De Belastingdienst vraagt regelmatig gebruikersgegevens van de op Marktplaats actieve partijen op. Dit gebeurt een aantal keren per jaar. De Belastingdienst gebruikt deze gegevens om fraude op te sporen en de belastingplicht van mensen te bepalen. Het gaat hierbij om gebruikersnamen, IP-adressen en de inkoop- en verkoopgeschiedenis van gebruikers.

De fiscus kan geen wachtwoorden en bankrekeningnummers opvragen. Maar daarentegen zijn banken wel verplicht om mee te werken. Zij kunnen de nummers wel verstrekken. 

Twijfelt u over het al dan niet zakelijk inzetten van Marktplaats en soortgelijke websites? Of wilt u weten of u belastingplichtig bent? Wij informeren u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.