Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Nieuwe wet: betere bescherming erfgenamen

Vanaf 1 september geldt er een nieuwe wet bij het aanvaarden van een erfenis. Deze nieuwe wet beschermd erfgenamen tegen schulden van de erflater. Wat verandert er voor u?


Nalatenschap accepteren, of niet?

Iedere erfgenaam heeft de keuze of hij de nalatenschap wil accepteren of niet. Het is namelijk mogelijk dat een overledene meer schulden achterlaat dan bezittingen. In dit geval zou u weleens op kunnen draaien voor de schulden. Omdat u als erfgenaam kan worden aangesproken voor de schulden van de nalatenschap is het belangrijk om als erfgenaam goed na te denken voor u besluit de nalatenschap te aanvaarden.

Bij aanvaarding van de nalatenschap kan deze zuiver worden aanvaard of aanvaard worden onder het voorrecht van de boedelbeschrijving. We noemen dit: beneficiaire aanvaarding. Dit houdt in dat de erfgenaam de nalatenschap alleen aanvaardt wanneer deze positief blijkt te zijn.

De huidige wet bepaalt dat wanneer u een nalatenschap zuiver aanvaardt, u aansprakelijk wordt gesteld wanneer een erflater een schuld achterlaat. Voor de erfgenaam is vaak niet duidelijk welke handelingen kunnen leiden tot een zuivere aanvaarding. Soms blijkt later pas dat er meer schulden waren dan bezittingen. Een zuivere aanvaarding kan dan niet meer ongedaan worden gemaakt.

Meer duidelijkheid over zuivere aanvaarding

Het nieuwe wetsvoorstel geeft meer duidelijkheid over welke handelingen leiden tot een zuivere aanvaarding van de nalatenschap.  Alle handelingen die de schuldeiser benadelen, hebben een zuivere aanvaarding tot gevolg.  Dus wanneer de erfgenaam de goederen van de nalatenschap verkoop, bezwaart of op een andere wijze het verhaal van de schuldeisers onttrekt, zal deze benadeling zich voordoen.

Bescherming tegen onverwachte schulden

Daarnaast komt er een beschermingsregeling in de wet met betrekking tot ‘onverwachte schulden’. Wanneer u als erfgenaam na zuivere aanvaarding van de nalatenschap met een onverwachte schuld wordt geconfronteerd, kunt u binnen drie maanden naar de kantonrechter gaan om de nalatenschap alsnog beneficiair te aanvaarden.

Deze nieuwe regelgeving biedt dus meer bescherming aan de erfgenamen tegen schulden van de erflater.  Alsnog raden wij aan om bij het overlijden van iemand waarvan u de erfgenaam bent, hulp in te schakelen van een deskundige.