Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Mag u als ZZP’er één opdrachtgever hebben?

Er zijn veel onduidelijkheden omtrent het aantal opdrachtgevers dat een zzp’er mag dan wel moet hebben. Veel zzp’ers gaan er namelijk vanuit dat zij minstens drie opdrachtgevers moeten hebben om als ondernemer te worden aangemerkt. Het is echter een misverstand dat het aantal opdrachtgevers van doorslaggevend belang is voor de vraag of iemand ondernemer of werknemer is voor de Belastingdienst en het UWV. Dit hangt namelijk ook af van een eventuele gezagverhouding en de zakelijke presentatie. 


Gezagverhouding 
Wat vooral belangrijk is voor het ondernemerschap is de gezagsverhouding. Het kenmerk van een werknemer is dat de werkgever hem aanwijzingen geeft en dat hij verplicht is deze op te volgen binnen de gezagverhouding werkgever-werknemer. Tussen een zzp’er en zijn opdrachtgevers is geen gezagverhouding. Met één opdrachtgever kan men dus wel degelijk ondernemer zijn, zolang er maar geen gezagsverhouding bestaat. 

Zakelijke presentatie
Dat een ondernemer meerdere opdrachtgevers heeft, kan een sterke aanwijzing zijn dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, maar doorslaggevend is het dus niet. De zakelijke presentatie van de zzp’er is minstens zo belangrijk om u als ondernemer neer te zetten. Denk hierbij aan het gebruik van eigen bedrijfsmiddelen zoals een auto, gereedschap of een logo. Daarnaast is ook de mate van ondernemersrisico van belang. 

VAR-verklaring voor zekerheid 
Om vooraf zoveel mogelijk zekerheid te hebben, is het invullen van een VAR-verklaring van belang. Zolang u een VAR-wuo (winst uit onderneming) of een VAR-dga heeft, wordt u als ondernemer aangemerkt. Heeft u een VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden), dan zit u nog steeds in de gevarenzone. Twijfelt u, dan kunt u vragen of de belastinginspecteur een bindende uitspraak doet. 

Heeft u hier verder nog vragen over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!