Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Mag de belastinginspecteur zomaar alles vragen?

Voor belastinginspecteurs is het natuurlijk belangrijk zoveel mogelijk inzage te hebben in gemaakte kosten, zodat gekeken kan worden naar de aftrekbaarheid van de uitgaven. Maar wat als privacy en transparantie met elkaar botsen?


Transparantie in het geval van privacygevoelige informatie
Volledige transparantie is niet altijd mogelijk. Soms is bepaalde informatie niet bekend of bijvoorbeeld privacygevoelig, in het geval van een huisarts. Mag een inspecteur bellen naar uw huisarts als hij bepaalde informatie mist? Hij moet alles immers naar redelijkheid en zorgvuldigheid controleren. Of overtreedt hij hiermee de privacy van de belastingplichtige?

In Den Bosch is onlangs besloten dat de belastinginspecteur geen grenzen overschrijdt wanneer hij de huisarts belt voor verdere informatie. Het ging in dit geval om bepaalde dieetkosten. In de uitspraak is besloten dat de inspecteur niet onzorgvuldig heeft gehandeld. Het is aan de huisarts zelf om te kiezen deze informatie wel of niet te delen. Hierbij mag hij zich beroepen op het zogenaamde ‘verschoningsrecht’ en is niet verplicht de vragen van de inspecteur te beantwoorden.

Op de hoogte stellen
Dus ja, belastinginspecteurs mogen ook vragen om privacygevoelige informatie zoals gegevens van de huisarts. Wel is het hierbij netjes eerst de belastingplichtige van tevoren op de hoogte te stellen dat er gebeld gaat worden. De beslissing om de informatie wel of niet te delen ligt uiteindelijk bij de huisarts zelf.