Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Binnenkort: versoepeling gebruikelijkloon regeling

Nederland heeft een van de meest succesvolle start-up-ecosystemen ter wereld. Het kabinet wil dit blijven subsidiëren en maakt vanaf volgend jaar 27 miljoen beschikbaar voor een versoepeling van de gebruikelijkloonregeling voor innovatieve bedrijven.In 2017 zijn directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van start-ups niet langer verplicht zichzelf een belastbaar loon uit te keren van 44.000,-, maar mogen dit de eerste drie jaar op het minimumloon stellen. Zo blijft er meer geld over om te investeren in de onderneming.

Huidige regelgeving onduidelijk in de praktijk
Als DGA bent u verplicht om uzelf een gebruikelijk loon uit te keren. De wet bepaalt het bedrag dat dit loon minimaal moet zijn, zodat u zichzelf niet in plaats van loon lager belast dividend kunt uitkeren. In de praktijk is vaak onduidelijk hoe hoog het gebruikelijk loon is. Voor de hoogte van uw loon moet u in principe de hoogste nemen van de volgende bedragen:

- 75% van het loon dat een derde zou verdienen die de functie verricht die het meest met u vergelijkbaar is;

- Het hoogste genoten loon binnen uw bedrijf; of

- 44.000,-

Er zijn uitzonderingen hierop, bijvoorbeeld als u parttime werkt of als uw BV structureel verlies maakt. In de praktijk wordt ook vaak genoemd dat als de BV in de opstartfase verkeert, dit een reden is om uzelf een lager loon te mogen uitkeren. Dit is echter nooit zo duidelijk uit wet- en regelgeving gebleken.

Gebruiklijk loon vaststellen op minimumloon
Als u DGA bent van een innovatief bedrijf kunt u volgend jaar de Belastingdienst verzoeken om uw gebruiklijk loon op het minimumloon te laten vaststellen. U kunt dit ook al voor het jaar 2016 proberen.

Heeft u hier vragen over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.