Contact

Kijlstraat 28
9571 AL 2e Exloërmond
Telefoon 0599 - 671518

Fax 0599 - 672216
E-Fax 084 - 723 9277
info@venema-belastingadviseurs.nl

Eventjes op de markt boodschappen doen voor de zaak?

“Op de markt is uw gulden een daalder waard”. Niet verwonderlijk dat veel ondernemers nog steeds hun bloemen, kaas en groenten bij de markt halen. Maar het levert u wel een hoop verschillende bonnetjes op. Als u al een bonnetje meekrijgt... Hoe zit het dan eigenlijk met de belastingaftrek?


Geen BTW-aftrek zonder correcte factuur
Het slechte nieuws: u kunt zonder correcte factuur helaas geen belasting aftrekken. Het goede nieuws: kassabonnen zijn niets anders dan vereenvoudigde facturen. Deze zijn onder bepaalde voorwaarden geldig als bewijs om uw belasting terug te krijgen.

Een vereenvoudigde factuur is enkel geldig wanneer het factuurbedrag maximaal € 100,- is (inc BTW), of als het gaat om een correctiefactuur. Dit geldt niet voor aankopen via internet, uit andere EU-landen of voor goederen of diensten van buitenlandse leveranciers waarbij de BTW naar u is verlegd.

Wat staat er op een vereenvoudigde factuur?
Op een vereenvoudigde factuur worden in ieder geval de volgende vier zaken genoemd: datum van de factuur, de NAW-gegevens van de leverancier, het te betalen BTW-bedrag en de aard van de geleverde goederen of diensten. Dit laatste punt wordt op kassabonnen soms vergeten. Wees hier alert op en schrijf het artikel desnoods zelf direct op de bon.

Extra tips voor marktaankopen

• De verleiding is groot om op de markt contant te betalen. Kies, wanneer het mogelijk is, toch om met PIN te betalen. Dan heeft u namelijk een extra bewijs van aankoop.
• Scan uw kassabon bij thuiskomst direct in. Sommige bonnen vervagen na verloop van tijd en zijn dan door de controleur niet meer leesbaar.
• Krijgt u geen bon? Maak dan een notitie van wat u koopt, met een datum erbij. Laat deze ook ondertekenen door de verkoper als dat mogelijk is.
• Heeft u veel bonnetjes van dezelfde kraam of winkel? U kunt hier maandelijks uw stapel bonnen naartoe nemen en vragen om een echte BTW-bon met het totaalbedrag. Zo bespaart uw boekhouder tijd en uzelf onnodige kosten.

Het kost misschien wat extra moeite, maar het loont zeker de moeite. Ook met de juiste boekhouding wordt uw gulden een daalder waard! Heef u hierover nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!